DFAT, Queensland State Office

  
 
Location: Brisbane, Australia
Client: Department of Foreign Affairs and Trade
Status: Completed 2016

 

In 2014 JCA were engaged by DFAT to design and document the refurbishment of some key public spaces in their Brisbane office. Located over two levels at 150 Charlotte Street, the DFAT tenancies comprised the Queensland State Office and the Australian Passport Office. Although the previous fitout was only 18 months old at the time, the lift lobbies and reception spaces were tired, inefficiently planned and lacked identity. The counters at reception, passport processing and the cashiers had ergonomic and acoustic deficiencies, and the existing space planning created bottlenecks at doorways. Working in close consultation with two client groups, a bespoke fitout was provided that addressed not just changes to finishes, but solutions to workflow, crowd control and OH&S issues. Both floors remained live during the construction works. Lift lobbies (L16 & 17): Combining timber and colour backed glass wall panelling, and new signage, JCA addressed wayfinding and provided a prestigious corporate aesthetic. Queensland State Office (L16): The public waiting room was refurbished to serve as an ante room for the executive boardroom, with new carpet, feature wall claddings, lighting, joinery and Australian designer lounge seating. One reception security counter was removed and new counter joinery installed to address the ergonomic and acoustic issues. Executive boardroom: ‘The Hayden Room’ was refurbished with new floor finish, feature wall claddings, lighting and alcoves for portraits and artworks. Audio visual connectivity was added to enable video conferencing with other offices and representative functions. Australian Passport Office (L17): The existing spatial planning had located two cashiers and joinery counters for form filling in close proximity to the public entrance. JCA removed the existing shop-front glazing and single swing door, and replaced it with two automatic sliding doors to provide controlled entry and exit. The waiting room was refurbished with new floor finish, feature wall claddings and lighting. 

 


Photography: