Mid Campus Laboratory
Suva, Fiji

JCA were appointed by the University of the South Pacific to Design and Document a new stand-alone Laboratory building as part of the expanding Suva Campus. The brief required a project that considered a number of key elements within the design beyond the necessary operational and functional needs. This included a concerted emphasis on the impact of climate, the environment, local construction skills and long term maintenance. Suva is exposed to extremes in tropical weather including cyclones and high heat and humidity. 

The building needed to consider access / connection to other facilities and provide good natural light and ventilation. JCA’s experience in completing projects in tropical and distant locations allowed for a design that through the buildings form provided good weather protection whist providing a distinct tropical solution. Large overhangs, combined with extensive use of louvres and low maintenance materials allowed for a design that worked with the climate rather than competing against it.