Dixson Library, UNE
Armidale, NSW

Dixson Library is located within the heart of the University of New England’s Armidale Campus. The original library building was completed in stages commencing in the late 50’s to the final stage in the 70’s. The building captures a strong architectural style of the time and reflects a period of greater student numbers on Campus. Its dark interiors centred on libraries as a vessel for the containment of books. As student numbers decreased and technology become a more powerful form of learning the libraries importance diminished.

The project sought to refurbish and redefine the Library entry, E-Learning Commons and Staff areas, to provide a more open and transparent space reflective of the change in student usage and the importance of technology in education. The design presented a series of pragmatic outcomes aimed at optimising the available space and fostering a greater level of trust between staff and students. Improving the quality of light, was critical in encouraging greater participation from students in addition to providing a variety of flexible spaces that could be adjusted and moulded to suit the individual.